O nama


 

Hrvatska udruga Transplant je udruga pacijenata osnovana 2005. godine s ciljem promicanja darivanja i presađivanja organa.

Udruga okuplja osobe s kroničnim bolestima nekog od vitalnih organa – srce, jetra, pluća, gušterača, bubreg – osobe na listi čekanja za transplantaciju, osobe na dijalizi, transplantirane osobe, te članove njihovih obitelji i prijatelje i zdravstvene djelatnike s područja transplantacijske medicine.

Udruga sustavno provodi kampanju u javnosti na teme darivanja i presađivanja organa, zaštite prava pacijenata, promicanje zdravih stilova života kroz sport i rekreaciju, aktivno prati promjene u zdravstvenom sustavu i aktivno sudjeluje u kreiranju zdravstvene politike koja se odnosi na dio vezan uz transplantacijski program.

Od niza inicijativa koje je udruga potaknula vrijedno je spomenuti izradu registra srčanih transplantiranih bolesnika (registar bolesnika sa zatajivanjem srca HKD-a), osnivanje Povjerenstva za izradu Prijedloga novog zakona o listi tjelesnih oštećenja tj. za procjenu radne sposobnosti (pri MZSS – sadašnjem Ministarstvu zdravlja), osnivanje Ginekološe ambulante za osobe na dijalizi i za transplantirane osobe (Petrova bolnica), osnivanje Ambulante za psihološku pomoć (KBC Zagreb) i druge.

Aktivnosti namijenjene javnosti uključuju obilježavanja važnih datuma kao što su Svjetski dan bubrega, Nacionali dan darivanja, Europski i Svjetski dan darivanja, Svjetski dan srca, Dan darivatelja krvi… i drugi

Udruga se sustavno bavi pitanjima vezanim uz poboljšanje kvalitete liječenja i življenja transplantiranih osoba u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima s područja transplantacijske medicine (po potrebi stručnim suradnicima s ostalih područja medicine i farmacije) djelatnicima HZZO-a, HZMO-a, Ministarstva zdravlja i djelatnicima ostalih Ministarstava nadležnih za područja u kojima se pojavljuje određena problematika.

Uz podršku Grada Zagreba 2009. godine, zajedno s Hrvatskom udrugom bubrežnih bolesnika na peritonejskoj dijalizi i Udrugom ABChepatitis, udruga osniva u centru Zagreba Kuću života Zagreb, prostor od 270m2 namijenjen radu udruga i smještaju osoba koje dolaze na obradu, liječenje ili kontrolu u neki od transplantacijskih centara u Zagrebu. Kuća života s kapacitetom od maksimalno 20 ležajeva, godišnje bilježi više od 1.500 noćenja. Tu se provode i razne aktivnosti – od predavanja, raznih radionica, izložbi, koncerata, ljetovanja za djecu, sportsko-rekreativnih aktivnosti i slično. Kuća života bila je Glavni ured za organizaciju Europskih igara transplantiranih i dijaliziranih osoba, koju je Udruga organizirala 2012. godine.

Udruga je 2007. godine osnovala Hrvatsko društvo za sportsku rekreaciju Transplant, sestrinsku organizaciju koja se bavi organizacijom susreta, natjecanja, sportskih igara i izleta za članove i prijatelje udruge. Susreti su organizirani po cijeloj Hrvatskoj u suradnji s lokalnim udrugama, kao i na Europskoj i svjetskoj razini u suradnju kroz članstvo u European Transplant and Dialysis Sports Federation, European Heart and Lung Transplant Federation i World Transplant Games Federation.

2011. godine Udruga je podržala osnivanje podružnice na otoku Vrgadi, a 2013. godine osnivanje udruge Transplant Dalmacija – Split.
U rad udruge uključen je po pojedinim aktivnostima veliki broj volontera, suradnih udruga i oraganizacija, te stručnih suradnika.

Udruga djeluje kao podrška susjednim zemljama u promociji darivanja i presađivanja organa, te je aktivno uključena u program Regionalne suradnje, kroz koju je dogovoreno osnivanje Regionalne zajednice udruga kako bi se olakšao i ubrzao protok i razmjean inforamcija, dokumentacije i promotivnih aktivnosti na prostorima Jugoistočne Europe.

U suradnji s Gradom Zagrebom izgradili smo na istočnom dijelu Bundeka “Park života” , sadeći godinu za godinom drveća crvene boje u znak zahvalnosti svim darivateljima organa i tkiva, kao i članovima njihovih obitelji, zahvaljujući čijoj velikoj humanosti mi svi danas živimo. 2013. godine postavili smo skulpturu “Dar života” kao vječni znak naše zahvalnosti i spomen na sve ove prekrasne ljude.

U znak zahvalnosti posadili smo mnoštvo drveća diljem Hrvatske – u Dubrovniku, Šibeniku, Rijeci, Zagrebu… i nastaviti ćemo saditi kako bi naša zahvalnost zauvijek živjela i bila vidljiva na svakom dijelu Lijepe Naše.

Upravo zahvaljujući ovakvom sustavnom radu, Hrvatska je od zemlje s dna ljestvice po broju darivatelja, dospjela na vrh svjetske ljestvice, i sada smo već četvrtu godinu za redom među prve tri zemlje u svijetu ne samo po broju darivatelja, već i po broju obavljenih transplantacija organa.

Premda po anketama hrvatska javnost podržava darivanje organa, veliki broj građana nije upoznalo svoje bližnje s osobnim stavom, pa je odlučivanje o darivanju organa otežano. U Hrvatskoj danas živi oko 4.000 osoba s presađenim organima. Na presađivanje organa čeka nešto više od 300 osoba, dok godišnje umire preko 200 ljudi ne dočekavši transplantaciju.

Daljnje informacije možetete dobiti na neke od kontakata Udruge